Skip to main content

Geschiedenis

Ons verhaal

De winkel was gevestigd in het pand aan de Oldenzaalsestraat 202/hoek Bentrotstraat. Eind 1943 werd een filiaal gevestigd aan de Bultsweg te Glanerbrug. Het is wetenswaardig om hierbij te vermelden dat Koos Nijenhuis in de jaren voor de oprichting van dit bedrijf een kruidenierszaak beheerde aan de Blekerstraat onder de naam NiVe. Dezelfde handelsgeest motiveerde Koos Nijenhuis samen met zijn zoons om in de moeilijke oorlogsjaren deze firma Nijenhuis & Zn. op te richten.
Vlak na de oorlog had beschuit nog de overhand in het bedrijf, want in deze periode waren er contacten met beschuitfabrikanten, o.a. A.A. ter Beek te Almelo, mede-oprichter en directeur van Bolletje. Toch kwam steeds meer de handel in kaas op de voorgrond en in deze beginjaren werden de bestellingen aan de klanten per transportfiets bezorgd door Lucas.

Lange dagen, zwaar werk, door weer en wind, doch altijd present…!!!

Het Kaasboertje

Het “Kaasboertje” als logo van de smaakvolle Noord-Hollandse kaas is door de jaren heen op bijna dezelfde wijze in het reclame- en verpakkingsmateriaal gehanteerd gebleven. Naast de verkoop in de winkels werd er vanaf 1949 gestart met de verkoop van kaas op de markt. In 1954 jaren werd in stad Delden nog een winkel met daarbij een kaaspakhuis geopend, terwijl de winkel in Glanerbrug inmiddels alweer gesloten was. Aangezien de marktomzet al spoedig ver boven de winkelverkoop uitsteeg werd besloten de winkels in Enschede en Delden te sluiten. Door de groei van het bedrijf werd in 1958 gezocht naar mogelijke uitbreiding en uiteindelijk werd gekozen voor nieuwbouw op de huidige locatie aan de Lonnekerbrugstraat, waar het bedrijf vanaf 1960 is gevestigd. De periode daarna werd gekenmerkt door behoorlijke groei en in 1976 werd de eerste verkoopwagen aangekocht. In 1990 is er voor het bestaande kaaspakhuis een nieuw gedeelte bijgebouwd om de verkoopwagens onder te brengen.

Trouwe klanten

Het is bijzonder om hierbij op te merken dat er veel trouwe klanten zijn die de gang naar Kaashandel Nijenhuis op de wekelijkse markten in de regio weten te vinden, vaak van generatie op generatie. Naast alle menselijke inzet en inspanning die nodig zijn om een bedrijf uit te laten groeien en voortbestaan is er door alle tijden en generaties heen in het bedrijf gewerkt in het geloof en vanuit de afhankelijkheid van de zegen van God!